Hopp til innhold

Bokføring av rapporter – beste praksis

Det er en rekke rapporter som er relevante for bokføringen din. Denne artikkelen foreslår den beste måten å håndtere regnskap på

Vi gir i utgangspunktet to rapporter for bokføringen din, som med det blotte øye er veldig like, men har enormt forskjellige formål.

 1. Utbetalingsrapporter
 2. Salgsrapporter (med underliggende oppdeling)
  • Arrangørkonto oversikt
  • Arrangement spesifikasjoner

Siden denne artikkelen er for bokførere, vil det være noen konsepter og noen logikk som vil kreve litt erfaring med bokføring for å være fornuftig. Har du prøvd «dobbel bokføring»? Vet du forskjellen mellom balanse og drift? Er du klar over periodiseringer og kjenner viktigheten av dem i et regnskap? Så fortsett å lese artikkelen – ellers trenger du sannsynligvis hjelp.

 

Fremgangsmåte

Vår provisjon kan håndteres på to forskjellige måter i regnskap. Det er opp til deg hvilken metode du velger, men det er viktig å bruke den samme metoden for alle innlegg. For enkelhets skyld har vi brukt metode 2 nedenfor for denne artikkelen.

 • Billettsalg kan bookes med bruttosalg dersom provisjonen samtidig blir lagt ut på en konto separat
 • Billettsalg kan legges ut netto etter provisjon – dette omgår provisjonen i din bokføring

 

Utbetalinger

Alt billettsalg beregnes fra mandag til søndag og blir utbetalt som en total sum førstkommende onsdag. Våre utbetalingsrapporter inneholder også spesifikasjoner for hvert arrangement, men det kan fort bli en utrolig stor administrativ oppgave å legge ut på hendelsesnivå mens vi skiller mellom salgsperiode og utbetalingsdato – ofte for arrangementer som fortsatt er i salg, men som egentlig bare har må gjøres opp i regnskapet når salget er over.

Derfor anbefaler vi en veldig enkel tilnærming til betalingene, som blir lagt ut uten ytterligere spesifikasjon på en avstemmingskonto under eiendeler. Du kan også bruke en debitorkonto for avstemningen. Det viktigste er å sørge for riktig konteringsdato, som må stemme overens med datoen som er tilgjengelig i banken.

 • Debet på «Bank» (eiendeler)
 • Kreditt for f.eks. «Billettsalgskvitteringer» (eiendeler)

Billettsalg

Salg for et arrangement kjører vanligvis over lang tid, og ledelsen din kan følge med på salg i Event Manager, men det er sjelden behov for å holde bokføringen så sanntid som det er for salgs- og markedsføringsfolk å ha fingeren på pulsen. De fleste arrangører kan bare legge ut billettsalget hver måned, kvartal eller kanskje til arrangementet blir holdt og utøverne må ta til takke.

Når du vil legge ut salget, kan du tegne en rapport fra Event Manager, der alt salg for en gitt periode blir beregnet og spesifisert. Rapporten gir et sammendrag av alle hendelsene dine på side 1, fulgt av spesifikasjoner for hver hendelse på de resterende sidene.

Det er her avstemningskontoen fra utbetalingene spiller inn igjen, for det har foreløpig bare blitt lagt ut kredittoppslag på den. Men salg blir nå lagt ut enten samlet for alle aktivitetene dine eller individuelt på hendelsesnivå. For eksempel vil datoen være 30. april for aprilomsetning, 30. juni for salg i 2. kvartal osv.

 • Debet på «Billettsalgskreditt» (eiendeler)
 • Kreditt for «Billettsalg» (resultat)

 

Gavekort

Salg av gavekuponger representerer en forskuddsbetaling til deg fra en kjøper. Når gavekortet er innløst, vil det gå fra dine forpliktelser til resultatet. Det er tre trinn i bokføring av gavekort:

 1. Salg av gavekort
 2. Utbetaling av gavekort
 3. Innløsning av gavekort

Salg av gavekort

Salget er registrert som vanlig billettsalg og vil derfor vises i salgsrapporten som et «arrangement» kalt «Gavekort». Men i prinsippet er bokføringen i prinsippet en forskuddsbetaling – ikke et salg.

 • Debet på «Billettsalgskreditt» (eiendeler)
 • Kreditt på «forhåndsbetalinger av gavekort» (gjeld)

Utbetaling af gavekort

Konteringen av betalinger er uendret fra metoden ovenfor. Salg av gavekort blir utbetalt akkurat som alle andre begivenheter, og det er ikke nødvendig å dele opp transaksjonene ennå. Men når salgsrapporten må legges ut, vil det være noen flere innlegg der tungen bør holdes rett i munnen.

Bruk av gavekort

Når kortet er innløst, fordeles gavekortet til den spesifikke hendelsen, slik at det kan avgjøres riktig med noen. oppstår. Samtidig blir «forhåndsbetalinger av gavekort» utlignet da denne saldoen brukes av gavekortinnehaveren og ikke lenger vil være en «forfallende» vare i bokføringen. Så to ting skjer:

 1. Salg av spesifikk billett
 2. Innløsning av gavekort

Billettsalg gjort med gavekort registreres nøyaktig som vanlig billettsalg, og vil derfor også automatisk bli booket sammen med resten av billettsalget hvis du følger fremdriften i denne artikkelen. Men det betyr at den delen av billettsalget som er fullført med et gavekort nå vil bli ført to ganger til «Billettsalgskvitteringene» – en gang med gavekortet «arrangementet» og en gang med den spesifikke hendelsen. Summen av de innløste gavekortene vises på side 1 i salgsrapporten – oversikten for hele din arrangørkonto – og det må nå utlignes i balansen.

 • Debet på «forhåndsbetalinger av gavekort» (gjeld)
 • Kreditt på «Billettsalg fordring» (eiendeler)

 

 

Refusjoner

Refusjoner er spesifisert av salgsrapporten – bokføringsveiledning er på vei.

 

Konverteringer

Konverteringer vises ikke som en transaksjon for seg selv i salgsrapporten, men består av henholdsvis både refusjon og salg. gavekort eller donasjon – bokføringsveiledning er på vei.

TL;DR

 • Legg ut utbetalinger ukentlig til en avstemmingskonto
 • Legg ut salg månedlig, kvartalsvis eller oppgjørsmessig til samme stemmekonto
 • Legg ut gavekort på en annen avstemmingskonto, gjør oppgjør ved innløsning