Hopp til innhold

Lyd og PA-system

Lydopplevelsen og lydutstyret er en stor del av opplevelsen når det gjelder produksjon. Det kan også være store kostnader knyttet til det. Derfor er det en idé at du som arrangør vet en del om dette temaet.

Det er lite vi kan gjøre som billettløsning om opplevelsen publikum får ikke står til forventningene. Som vi har etablert i forrige innlegg angående konsertproduksjon, er god lyd og godt utstyr avgjørende for ditt arrangement. Alt fra konsertgjengerne til artistene og ikke minst teknikerne forventer en god opplevelse av lyden. I denne delen dykker vi inn i det mer tekniske og introduserer noen tekniske termer som det er bra å vite – også som arrangør

Front of House

Front of House eller FOH er plassert, som navnet tilsier, er plassert foran scenen. Dette er lydteknikerens hjem, og det er herfra lyden styres. Avhengig av størrelsen og utformingen av lokalet og den totale kapasiteten, er dette området ofte ca. 2×2-4×4 m arbeidsområde som er dedikert til lydteknikeren. Noen arenaer har en fast FOH – men i vår digitale tidsalder er det like mulig at lydteknikeren har muligheten til å kontrollere FOH fra flere forskjellige steder i rommet via en Ipad eller lignende. FOH blir ofte plassert midt på scenen for å få den beste følelsen av lyden i det generelle rommet og ikke bare et eneste hjørne.

Monitorer


In konsertproduksjon, er monitorer beskrevet som høytalerne som er på scenen sammen med musikerene.
These monitors allow the artist to hear his own sound on stage and are too many alpha omega to perform.

Personen som kontrollerer skjermene er ofte lokalisert enten i FOH eller på siden av scenen.

Hvis monitorteknikerne er plassert på siden av scenen. Dette gir kunstnerne en bedre mulighet til å kommunisere under konserten. Dette er ikke alltid mulig, og mange ganger er det også bare 1 person som styrer både FOH (lyden til konsertgjestene) og skjermer.

Mikrofoner

Du bør ha en standard mikrofonpakke med stativer tilpasset den type artister du ofte arrangerer konserter med. Ta utgangspunkt i en standard «rockepakke» med mikrofoner for trommer, bass- og gitarforsterkere og vokal. Legg for eksempel til mikrofoner for fele hvis du ofte har folkemusikk og for blåseinstrumenter hvis du har mye jazz. Å eie ditt eget system for trådløse mikrofoner kan vurderes, men ofte kan du forhandle bort fra dette eller leie om nødvendig.

Annet utstyr

Husk alltid å ha DI-bokser, jackkabler, skjøteledninger, tape og mer. Det er også en veldig god idé å alltid ha standard DJ-utstyr tilgjengelig.

PA-SYSTEM

PA-system er en forkortelse for «Public Address System». Det betegner utstyret som forsterker og presenterer det generelle lydbildet for publikum. Størrelsen på PA-systemet som trengs, bestemmes hovedsakelig av lokalets størrelse og typen artister som skal spille på det. PA-systemet skal dekke det meste av publikumsområdet. Frontfyll er små høyttalere, vanligvis plassert foran midt på scenen som gir publikum foran like god lyd som resten av salen. Hvis det er en balkong eller et amfiteater på stedet, bør du vurdere å ha noen ekstra høyttalere som fyller området nedenfor med lyd.

Hvis du har et PA-system fra et anerkjent merke som er godt vedlikeholdt og tilpasset størrelsen på lokalet, vil det være bra nok for de fleste artister.

I noen tilfeller har kunstneren sitt eget PA-system. Dette er veldig vanlig blant for eksempel større produksjoner på turné. Forsikre deg om at du har nok strøm til alt eksternt utstyr, at punktene det skal henges i tåler vekten av det, og at du har booket nok bærehjelp og muligens sertifiserte riggere til å henge den opp.

Du må forvente å supplere litt ekstra utstyr fra tid til annen. Her må du alltid bruke sunn fornuft.

 

Denne posten er en del av våre temasider om produksjon. Om du ønsker å se mer om dette, bør du lese vår hovedartikkel om temaet