Hopp til innhold

Utstyr og samarbeidspartnere for konserter

Trenger du hjelp på utstyrsfronten? Et godt billettsystem kan vi levere, men du må sikre deg godt utstyr og gode forbindelser slik at opplevelsen for artist og publikum blir god.

Planlegger du konserten med drømmebandet ditt? Prøver du å sette verdens beste konserter på beina? Deretter utstyrt alfa omega. Konsertproduksjon er et felt som er avhengig av høy profesjonalitet og alle involverte ønsker å ha en profesjonell opplevelse. Vi sørger for å levere en billettløsning som er god, men det er totalopplevelsen som publikum betaler for som er avgjørende. Derfor er det også viktig at du ser på utstyr som en del av planleggingen og økonomien din.

Forventninger justering


Godt, profesjonelt utstyr er veldig dyrt. Derfor er det å foretrekke at du som arrangør allierer deg med et sted som enten eier utstyret du trenger – eller at du inngår avtale med et profesjonelt selskap som kan levere og leie utstyret du trenger. Artistene og agentene har ofte en ide om hvilket utstyr som trengs for å kunne gjennomføre en konsert på profesjonelle vilkår. Som arrangør har du kanskje ikke full kontroll over hvilke tekniske spesifikasjoner de forskjellige høyttalerne har eller hvordan mikseren fungerer. Derfor er det alltid lurt å få en tekniker til å hjelpe deg med disse spesifikasjonene. Gjør alltid det klart for artistene eller bestillingen deres hvilket oppsett du kan tilby!

Utstyrsleie


Du bør imidlertid være oppmerksom på at teknikere pleier å ønske seg alt av det beste utstyret og det kan fort bli en stor utgift hvis du må ut og leie alt fra et lydfirma. Så vær realistisk Hvis du stoler på å leie utstyr til hvert arrangement, kan du be om tilbud fra lokale leverandører. Husk at god service, punktlighet og pålitelighet ofte kan være verdt tusenlapper ekstra. For store arrangementer kan det være aktuelt å spesifisere hvilket utstyr du trenger, og be forskjellige selskaper om å levere tilbud. I slike tilfeller lønner det seg å la en kunnskapsrik person ta seg av forhandlingene med artistene, og ikke overlate dette til lydselskapet. Tross alt lever de av å leie ut, og jo mer de får på fakturaen, jo bedre for dem. Dette innlegget om arenaer er en del av vårt konsertproduksjonstema.

Lasting og lossing


Å kunne komme seg raskt til og fra scenen er ofte viktig både når det gjelder kostnader og trivsel for både deg som arrangør, crew og ikke minst artister. Derfor er det lurt å tenke på hvor lett eller vanskelig det er å få utstyr og artister til og fra scenen.

Er det mulig å komme nær scenen med en bil? Er det lys for teknikere og kunstnere å se hva de gjør bak kulissene osv.

Lagring og mellomlagring

Å sette opp større konserter krever ofte mye utstyr. Derfor er det alltid lurt å tenke på hvordan det ser ut rundt scenen. Er det mulig å lage et låst/tildekket område der utstyret kan være i sikkerhet? Mange artister har mye utstyr – og flere band betyr ofte mer utstyr. Så en deling av lagring bak kulissene gjør arbeidet ditt enklere.

Strøm

Konsertproduksjoner med lyd- og belysningssystemer krever mye strøm. Det er derfor en forutsetning at det er god strømforsyning i rommet. Lysproduksjon vil vanligvis kreve mest kapasitet, men forsterkere for PA-systemet og backline trekker også litt kraft.

Normal strøm i Skandinavia har en spenning på 230V, mens de fleste andre land har 400V. Det har blitt mer vanlig med 400V i nye bygninger også i Skandinavia, og det har etter hvert blitt det vanligste innen konsert- og festivalproduksjon.

Hvis du får utenlandske band på besøk, og disse har sin egen backline, må du være klar over at noen land har 110V strøm. I så fall må du ha en eller flere transformatorer. De fleste lydselskaper leier disse ut. Husk å avklare dette med artistens turnéleder i god tid på forhånd konsertlokale

 

 

 

 

Denne posten er en del av vårt konsertproduksjons-tema . Om du vil lese mer som dette, bør du lese hovedartikkelen vår

Har du spørsmål om vårt billettsystem eller noe annet relatert til konserproduksjon, så er vi alltid tilgjengelige for råd via chat-funksjonen eller support@tikkio.com.