VITA ACTIVA – THE SPIRIT OF HANNAH ARENDT

Cinemateket USF
04. April 2017
Doors open at 17:45
Doors closes at 18:00
https://cinemateket-usf.no/arkiv/14878

TIRSDAG 4. APRIL KL. 18.00

Vita Activa – The Spirit of Hannah Arendt. Regi: Ada Ushpiz og Ina Fichman. Israel/Kanada 2016. Engelsk, tysk, hebraisk og fransk tale med engelske undertekster. DCP, 2 t 4 min.

Hannah Arendts erkjennelser om fluktens eksistensielle umulighet er brennende aktuell, og utgjør et grunnleggende premiss i dokumentarfilmen om en av de viktigste politiske tenkerne i det 20. århundret. Den israelsk-kanadiske filmproduksjonen av Ada Ushpiz og Ina Fichman har høstet mange lovord på en rekke filmfestivaler rundt om i verden. Filmen er en hyllest til Hannah Arendt (1906–1975) og vises nå i Bergen. Hannah Arendt var student av Martin Heidegger, Karl Jaspers og Rudolf Bultmann. Hun måtte flykte fra nasjonalsosialistene i 1933, flukten gikk via Praha til Paris. I 1941 forlot hun Europa sammen med moren og ektemannen Heinrich Blücher, og bosatte seg i New York.

The Origins of Totalitarianism (1951) var boka som gjorde henne kjent i USA. Noen år seinere dekket hun rettsaken mot Eichmann. Det resulterte i boka Eichmann in Jerusalem – The Banality of Evil (1963), som gjorde henne til en høyst omdiskutert forfatter. Etter filmvisningen bli det en paneldebatt om hvorfor Arendt er aktuell i dagens samfunnsdebatt. Deltagerne i debatten vil bli annonsert seinere. For mer informasjon om arrangementet se på Cinematekets Facebook og nettside.

Arrangementet er et samarbeid mellom Cinemateket i Bergen, Senter for utdanningsforskning på Høgskolen på Vestlandet og OMEP Norge

This event has concluded already.