Filmen: Captain Fantastic

Kristiansand kino
25. September 2017
Doors open at 18:45
Doors closes at 21:00

HUMANISTISK UKE 2017 I KRISTIANSAND

Anmeldelsen fra Verdens Gang lyder som følger:

"Her kommer den perfekte sommerfilmen til naturmannen, kona hans og alle eventyrere dette landet har så mange av. Og til alle oss andre også forresten, «Captain Fantastic» er en strålende humanistisk film som fortjener et stort publikum.

DRAMA. USA. 9 år. Balansert reflekterer den rundt spørsmålet «hvordan bør vi/skal vi leve livene våre?» uten at svar trykkes på en med to streker under. Vi befinner oss i villmarken nord i staten Washington. I første scene i filmen fanger og dreper en ung gutt en hjort med kniv, og kort etter strømmer resten av familien til, med faren i spissen.

Hit, et godt stykke fra sivilisasjonen har han tatt med barna som han oppdrar, gir skolegang og holder treningsleir for å overleve utenfor Wal Mart og McDonalds’ åk. Ingen hyperkristen gjeng, som man kanskje skulle tro, men en familie som feirer Noam Chomskys bursdag i stedet for jul og som er svært godt bevandret i kommunistisk filosofi. Da moren dør tvinges familien til å ta stilling til hvordan «vanlige folk» lever livene sine, gjennom en «roadtrip» til begravelsen i New Mexico. Turen blir på mange måter en oppvåkning for de beleste, men akk så sosialt utilpassede barna. Det er ikke noe i veien med å dyrke sine egne grønnsaker og lese Dostovjetski ved leirbålet hver kveld, men er det greit når barna dine ikke har kunnet velge bort Xbox og grillkylling fra butikken selv? Filmen løfter ingen moralistiske pekefingre for eller i mot, og er fri for familieverdier-preken som det er altfor mye av i denne typen amerikansk film. I stedet presenterer den oss for situasjoner som utfordrer en til å se verden fra andre perspektiver enn sitt eget. Når hippiekommunistene kommer til den streite søsteren hvor barna spiller Nintendo ved middagsbordet får vi kulturkrasj, men begge «sider» behandles med respekt og kjærlighet. Søsteren og hennes gjestfrie ektemann gjør så godt de kan ut fra sine forutsetninger – folk er folk og egentlig ganske ålreite når vi blir kjent med dem. Det er glimrende fortalt. Amerikansk/argentinsk/danske Viggo Mortensen er litt av en omstreifer selv, og balanserer machomannen og den kjærlige faren utmerket.

«Captain Fantastic» en film som bør ses av alle som har vært en del av eller noen gang har tenkt til å stifte familie eller oppdra noen på andre måter."

Filmen varer i 1 time og 58 minutter. Bør sees!

Det er INGEN setereservasjon. Så lønner seg å komme i tid. Det er heller INGEN reklame før filmen.

Arrangert av Human-Etisk Forbund, Kristiansand lokallag i forbindelse med Humanistisk Uke 2017.

Pris: 50 kroner.

This event has concluded already.