Classic Album Sundays presenterer THE STROKES - 'Is This It' (RCA, 2001)

Laboratoriet (Kulturhuset)
15. October 2017
Doors open at 18:00
Doors closes at 21:00
Event starts at 19:00
http://www.classicalbumsundays.com

Classic Album Sundays presenterer
THE STROKES – ‘Is This It’ (Rough Trade/RCA, 2001)
// Kent Horne m/Ando Woltmann

18.00 dørene åpnes // oppvarmingsplater
19.00 introduksjon // Horne & Woltmann
19.30 albumlytt // The Strokes – 'Is This It' (spilletid 36:28)
20:10 albumprat // inkludert publikum
20.30 avrunding

Velvet Underground, Television og Ramones...
Patti Smith, Blondie og New York Dolls…
Sonic Youth, Misfits og Swans…
The Rapture, Interpol og Yeah Yeah Yeahs…

Til tross for gjentatte og etterhvert nokså forutsigbare nekrologer fra en rastløs presse har garasjerocken i New York fuzzet godt fra seg jevnt og trutt med fornyet fandenivoldsk øs på hver side av East River de siste 50 årene.

Et band vi mener fortjente den enorme hypen de ble til del i kjølvannet av sin trespors promo-EP ’The Modern Age’ i overgangen til vårt årtusen, er The Strokes.

Da frontmann og vokalist Julian Casablancas og hans fire våpendragere slapp sin første langspiller ’Is This It’ i 2001 var det til alles lettelse en skikkelig opptur av en plate og de ble raskt adlet til alternativrockens nye fanebærere. The Strokes traff tidsånden på hodet med de effektive spikergitarene sine, akselererte fra 0 til 100 på rekordtid og ble et allemannseie nærmest over natten, et slags moderne Velvet Underground med en dæsj av indiepop og syttitalls punkrock.

I SYNC MED DER ZEITGEIST
Det var som om bandet med albumet klarte å dokumentere energien, karismaen og lydbildet folk var blitt dus med gjennom tiår med liveopplevelser i storbyen, på små og halvstore rockeklubber, kjellere og loft som var åpnet og lukket, eller gjenåpnet; fra Warholes Fabric, Mudd Club, Max’s Kansas City og CBGB til Rockwood Music Hall, Irving Plaza og Bowery Ballroom eller, i vårt tilfelle med The Strokes, Mercury Lounge på Lower East Side; det hørtes rått, rafft og betongkjelleraktig ut, med klaustrofobisk pønkete knapphet og en mørkmunter indiepopmelodisk tiltrekningskraft på samme tid.

SOLNEDGANG ELLER GJENFØDELSE?
I boken "Meet Me in the Bathroom. Rebirth and Rock and Roll in New York City 2001-2011”, som ble utgitt tidligere i år, formidlet Lizzy Goodman hvordan mange mente vi var vitne til en slags urrockens dødskramper med 'Is This It'. Eller som journalist og vokalist i King Midas, Ando Woltmann, beskrev fenomenet i en omtale i Morgenbladet på sensommeren, et "rockeattitydens siste hyl mot månen, før strømmetall, eiendomspriser og selvdestruksjon presset tegnestiften mot ballongen".

Samtidig var platen en enorm vitamininnsprøyting for mange og utløste et skred av fete utgivelser i årene som fulgte, fra band langt utenfor det Det Store Eplet, noe våre oppvarmingsspillelister lenger ned på siden viser mange gode eksempler på. Rock som tross truslene fra "de nye tider" har holdt liv i det urbane rautet fra verdensbyen og demonstrert dens betydning på ny.

ANDO, HYL OG BALLONGER
Vi tar en kort prat med Woltmann om hylene, ballongen, bandet og musikken før nålen slippes på platen og, slik vi pleier på Classic Album Sundays, demper lyset og lytter til de 11 låtene i rad og rekke med et volum på rundt 92dB eller deromkring. Kanskje litt mer.

AUDIOMENY
Om du mot formodning ikke har kjennskap til skiva fra før, kan vi love at her har du en skikkelig godbit foran deg. Og digger du allerede 'Is This It' inviterer vår audiofile hifi-setup deg til å høre låtene på en måte du neppe har gjort tidligere. Audiomenyen leveres av Duet Audio og ser slik ut:

- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 12”
- PICKUP: Dynavector XX2 MK2
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak monoblokker (2x800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMFORDELER: Isol-8

UK vs US (ROUGH TRADE vs RCA RECORDS)
Vi spiller den britiske versjonen av albumet som ble utgitt på Rough Trade nyåret 2001. Den inkluderer dermed også en av våre favorittlåter med The Strokes, 'New York City Cops'.

Av hensyn til angrepene på tvillingtårnene 11. september ble denne tøffe singellåta erstattet med 'When It Started' på den amerikanske utgaven utgitt på RCA Records noen måneder senere. Selv om låta i utgangspunktet ikke var ment direkte politikritisk virket det upassende med tekster som ”New York City cops / They ain't too smart”, og ville vekke en furore bandet ønsket å unngå.

VORSPIEL
Bli med oss fra dørene åpnes klokken 18 og varm opp med såkalt albumrelatert musikk før presentasjonen.

Vi guffer ut låter som produsent Gordon Raphael og bandet selv har nevnt som inspirasjon for låtskrivingen og som i noen tilfeller også har hatt direkte innflytelse på lydbildet på skiva, som Lou Reed, Velvet Underground og noen av de ovenfornevnte New York-bandene, The Stooges og Seattle-grunge bandet hørte på da de møttes for å lage de første låtene sammen, som Nirvana og Pearl Jam.

Samtidige utgivelser fra The White Stripes, LCD Soundsystem og The Kills hører også hjemme på vår oppvarmingsspilleliste, for ikke å glemme nyere utgivelser på vår side av Atlanteren som bærer med seg mojoen fra ’Is This It’; fra The Hives, The Vines, The Libertines, The Killers, Kings of Leon, New Young Pony Club og Franz Ferdinand.

OPPVARMINGSSPILLELISTE #1
http://classicalbumsundays.com/the-strokes-is-this-it-legacy-playlist/

OPPVARMINGSSPILLELISTE #2
http://classicalbumsundays.com/the-strokes-is-this-it-musical-lead-up-playlist/

PS. Vær oppmerksom på at publikum vil bli bedt om å slå av telefonene sine og å dempe samtalene under albumspillingen.

Les mer på vår hjemmeside: www.classicalbumsundays.com

This event has concluded already.

Privacy and User Data

When you visit tikkio.com, you agree that we use cookies. These are small data files sent from our website and stored on your computer. These are absolutely necessary for the solution to work in terms of navigation, login and ordering [Read more]

Approve