Classic Album Sundays presenterer DR. DRE – 'The Chronic' (Death Row Records, 1992)

Laboratoriet (Kulturhuset)
17. December 2017
Doors open at 18:00
Doors closes at 21:00
Event starts at 19:00
http://www.classicalbumsundays.com

Classic Album Sundays presenterer
DR. DRE – ’The Chronic’ (Death Row Records, 1992)
med Martin Bjørnersen

kl. 18.00 dørene åpnes; musikk relatert til albumet
kl. 19.00 plateprat; Kent Horne m/ Martin Bjørnersen
kl. 19.30 albumlytt; THE CHRONIC (spilletid: 1:02:52)
kl. 20.35 plateprat; inkludert publikum
kl. 20.55 avrunding

Bak siste rett på vår lytteklubbmeny for i år finner vi Andre Romelle Young, bedre kjent som Dr. Dre, og hans kontroversielle hip hop-klassiker 'The Chronic'.

Skiva, som feirer 25 år et par dager før vi møtes rundt vårt audiofile alter på Kulturhuset, var avgjørende for den moderne vestkystsounden og blir regnet som et av nittitallets mest innflytelsesrike langspillere. Det røffe, gangsterfunky lydbildet, tunge, seige beats sterkt påvirket av George Clintons Parliament-Funkadelic P-funk-stil, blandet med slem rap og mer smude, fengende hooks underveis, ble normgivende for en stor del av rappen som fulgte og var med å gjøre den til en mer populær og allmen øvelse for det bredere lag fram mot 2000-tallet.

På 'The Chronic' fikk Doktoren vist sine lederegenskaper også som produsent for seg selv som soloartist etter at han ga seg i NWA som følge av en disputt med Eazy-E. Sammen med en skokk av fremtidige stjerner, som Snoop Dogg, Warren G, Nate Dogg, Lady of Rage, Suge Knight og Kurupt snekret han ihop et album som satte standarden for en bølge med tøffe rapproduksjoner, ikke minst med skiver utgitt på Dres eget Death Row Records, og bragte samtidig fram en helt ny generasjon av raffe rappere fra California.

MISOGYNIEN TILTROSS
Albumet er ikke helt uten lyte, og skjemmes av en del heller tvilsomt lyrisk innhold, eller åpenbare overtramp rettere sagt, med tekster som avslører en homofobi og kvinneforrakt han neppe hadde sluppet unna med på samme måte i dag, og som gjør deler av albumet vanskelig å lytte til i 2017 hvor søkelyset på denneslags misogyniske holdningsproblemer er sterkere enn noensinne.

Likevel forblir albumet en klassiker på andre vilkår - som en samling av originale, knallkule kutt, og for de dørene det åpnet til en ny verden av fet hip hop.

Måten begge sider av USA tok imot og aksepterte rapmusikken på i løpet av tiåret fram mot årtusenskiftet, som en naturlig del av husholdningen, så og si, er vanskelig å se for seg uten at 'The Chronic', til tross for sine riper og skjønnhetsfeil, ledet an. Artister fra nyere tid, som Tupac Shakur, Kendrick Lamar, Outkast, The Notorious B.I.G., Kanye West, Nas, Wu-Tang Clan, Danny Brown og selvfølgelig Snoop Dogg står alle i musikalsk gjeld til 'The Chronic'.

Kanye sa nylig I et intervju med Rolling Stone Magazine: "The Chronic" er fortsatt hip hopens ekvivalent med Stevie Wonders 'Songs In The Key of Life'. Det er referansen du måler albumet ditt mot hvis du er seriøs. "

MARTIN BJØRNERSEN
Før og etter lytten tar vi en prat med en av våre favorittmusikkanalytikere Martin Bjørnersen – et overflødighetshorn av kunnskap, ikke bare om hip hop, funk, soul, disko og diverse avarter av elektronisk musikk han selv gjerne tyr til som dj Hele Fitta, men en musikkjournalist som i blant annet Klassekampen, Morgenbladet og Dagbladet på en uovertruffen måte også evner å trekke linjer til andre deler av musikkhistorien, til tiden, stedet og omstendighetene musikken er blitt til under.

Vi gleder oss til høre albumet i sin helhet sammen med Martin og våre lytteklubbhuer, og utallige tidligere gjennomlyttinger av The Chronic tiltross; sannsynligvis på en ny måte med vårt lydanlegg som i likhet med Dr. Dre ikke legger fingrene imellom. Vår trofaste hifimolekylist Duet Audio rigger og kalibrerer og står på pinne for oss med hensyn til det tekniske som vanlig.

AUDIOMENY
- PLATESPILLER: Dr. Feickert Blackbird
- TONEARM: Jelko 12”
- PICKUP: ZYX 4D
- FORFORSTERKER: Ayon Auris
- EFFEKTFORSTERKER: 4 x Auralic Merak monoblokker (2x800 Watt)
- HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
- SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
- HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
- STRØMKABLER: Oyaide Tunami
- STRØMRENSER: Isol-8

PS. Vær oppmerksom på at publikum vil bli bedt om å slå av telefonene sine og dempe samtalene under albumspillingen.

This event has concluded already.

Privacy and User Data

When you visit tikkio.com, you agree that we use cookies. These are small data files sent from our website and stored on your computer. These are absolutely necessary for the solution to work in terms of navigation, login and ordering [Read more]

Approve