Continue to cart ×

Your tickets have been reserved, so don’t hesitate to explore more events, before you check out


More events from
DANDUG AS

Bjøro Håland, han ER en av de største country-stjernene!
Bjøro Håland trenger ikke å støtte seg til eller minne om noen. Han er en sanger og en artist som står så til de grader trygt på egen bein, og med så solide egne ferdigheter at han har skapt sin helt egen posisjon i musikken. Han er ikke avhenging av å ligne på noen andre, han skinner som den stjerna han er i kraft av egne kvaliteter.
Det var tegn på disse kvalitetene han hadde vist og fått anerkjennelse for, etter den berømmelige opptredenen på Wembley, der han virkelig vant publikum, og la grunnlaget for en stor karriere. Andre kunne ha tatt helt av etter en slik opplevelse. Ikke Bjøro! Han hadde bena godt plantet i bakken, og var så trygg og sikker på hvem han var og hvordan han skulle satse på dette som noen kunne være.
Han var tilbudt millioner og lovet gull og grønne skoger om han bandt seg til en artistkontrakt og satset fulltid på sanger-karrieren. «Men eg dro te handbrekket», sa Bjøro i et intervju. Han ville prioritere hjemmet, familien og et liv med dem i stedet for en lukrativ, altoppslukende artistkarriere som kunne true det livet han ville ha.
Bjøro kom fra norsk bondeslekt, oppvokst på gård i indre Agder, nærmere bestemt gården Langåkeren, Håland i Audnedalen. Musikaliteten kom tidlig til syne. 5 år gammel hadde han sin første opptreden, stående på et bord der han sang for slekt og venner som var samlet til en minnestund. Honorar: 25 øre. Musikalsk inspirasjon kom fra hjemmet: mor lærte ham sanger, far lærte ham å spille gitar. Første skikkelige spillejobb fikk han da han var 14 (honorar kr. 50 – pluss drosje hjem etter spillejobben), og siden har musikken vært en hovedinteresse gjennom livet. Men alltid i god kombinasjon med andre aktiviteter. Han lærte ikke bare gitarspill av far Arne, men også å kjøre lastebil og å jobbe med betong og brobygging!
En ting som gjorde dypt inntrykk på den unge Bjøro var fortellingen om at faren var tilbudt å overta en familiegård i Nord-Dakota i USA, en stor mulighet for en småbruker fra Audnedalen. Men Arne Håland takket nei, fordi han syntes det var viktigere å bli hjemme for å ta seg av sin syke mor. Denne historien om faren satt seg i den unge guttens sinn, og det er kanskje en refleksjon av den vi ser når han selv prioriterer familie og andre verdier i livet framfor rikdom og berømmelse.
Han dro til USA, som 17-åring, og jobbet der som «floorlegger» og snekker, samtidig som han suget til seg musikken som omga ham i New York. Den la grunnlaget for den veien han valgte i musikken, og for den musikalske stilen han forble trofast mot hele livet. Og han tok med seg mer enn yrkeserfaring i snekkerfaget og musikalsk inspirasjon fra oppholdet sitt i USA. Han kom også hjem med sin Liv, som han giftet seg med, og som ble hans manager og den uvurderlige koordinator, organisator og støttespiller som mer enn noen hadde æren for populariteten og den strålende musikkarrieren han fikk oppleve etter hvert.
Bjøro hadde god erfaring i å kombinere privatliv og musikkariere. Mens han hadde full jobb som anleggsarbeider, hadde han i 4 år spilt hver eneste helg på Vindmølla og Metropol i Kristiansand. Nå åpnet større muligheter seg, men Bjøro kastet seg ikke ut i noe som kunne ødelegge familieliv eller den ansvarligheten og ryggdekningen han ville gi seg og sine. Derfor var artistkarrieren i mange år kombinert med jobb som gravemaskinselger. Han fikk suksess i begge jobbene: Norges beste gravemaskinselger, og Norges mestselgende artist!
Hvordan er det mulig å greie noe sånt? Jo, da må du være så grunnfestet og solid, og så bestemt på hva du vil at ingenting kan avspore deg. Slik er Bjøro!
Artistkarrieren hans er eventyrlig. Han har inkasserte trofeer, sølv, gull, diamant og platina-plater i stort antall. Til sammener det solgt over 4 millioner av platene hans. Han har opptrådt på berømte scener som Wembley og countrymusikkens kanskje viktitgste historiske scene: Grand Ole Opry i Nashville.
Bjøro har delt scene med verdensartister som Johnny Cash, Glenn Cambell, Chrystal Gale, Dolly Parton, Kenny Rogers, Charlie Pride, Don Williams, Liza Minnelli, Paul Young med flere. Noen steder er han blitt legendarisk, som på storarrangementet Norsk Høstfest i Minot i Nord-Dakota, dit han har blitt invitert igjen og igjen, og har vært et hovednavnpå programmet i 33 år!
Men midt oppi dette storslagne og suksessrike artistlivet har Bjøro alltid vært solid jordet til en daglig virkelighet, og vist at suksess ikke gjør at han tar av og fjerner seg fra det vanlige livet. Han har vist sitt engasjement og sin omsorg også for det nære og enkle. Blant annet har han alltid, uansett hvor mye han har vært ettertraktet til store arrangementer, stilt opp og sunget for beboere på hjem og institusjoner, der han har gitt like mye til tilhørerne som fra konserter på festivalscener med publikum i tusentall.
Det norske kongehuset har sett hva Bjøro har gjort og hva han har betydd, og gjort ham til Ridder av 1. klasse!
Utnevnelsen er en anerkjennelse av hans suksessrike artistkarriere, hva Bjøro har vært og hva han har betydd som person, og som rollemodell. Siden 1980-tallet har han vært en viktig, samlende figur for en bred kulturtradisjon i krysningspunktet mellom det norske og det amerikanske. Bjøro Håland er selve personifikasjonen av det norsk-amerikanske populærkulturelle miljøet. Han er selv en av de mange nordmenn som dro til USA og arbeidet der, ble påvirket av- og tok til seg amerikansk kultur, og brakte disse impulsene med seg tilbake til Norge.
I motsetning til de fleste som gjennomførte denne reisen, har Bjøro Håland stått fram som en offentlig og profilert formidler av denne norsk-amerikanske felleskulturen. Han har fungert som et bindeledd mellom en viktig del av norsk musikkliv og de amerikanske kildene som denne kulturen hentet sin inspirasjon fra. Ikke bare har han sunget og formidlet kjente amerikanske sanger til et norsk publikum, han har også arbeidet sammen med låtskrivere i USA, og både fra disse og fra norske komponister og tekstforfattere har han formidlet nytt repertoar til et stort publikum.
Bjøro Håland har også brakt norske impulser tilbake til i USA gjennom sitt samarbeid med noen av de ledende musikerne og produsentene i Nashvilles studiomiljø, som Elvis Presleys vokalgruppe The Jordanaires, og produsenter som Peter Drake (som også jobbet med Elvis, samt Bob Dylan, George Harrison, Tammy Wynette m.fl.) Ikke minst har han blitt nesten som en kultfigur for det norskættede miljøet i USA gjennom mange konserter og festivalopptredener.
På denne måten har Bjøro Håland vært noe langt mere enn en dyktig og populær sanger og artist. Han har vært, og er fortsatt, en viktig kulturbærer for en vesentlig del av den norske transatlantiske tradisjonen, og en frontfigur for en befolkningsgruppe med sterke kulturelle bånd over Atlanterhavet. Slik har han vært med på å løfte fram og synliggjøre en viktig del av norsk historie, og vært en stemme som har gitt stolthet og følelse av positiv tilhørighet for denne gruppen av nordmenn.
6. oktober 2023 fylte Bjøro Håland 80 år, og det gjorde han med Stetson på hodet og med sin varme baryton i full behold. Bjøro, still going strong, på scenen i Kilden i Kristiansand, med et konsertprogram med noen av de aller beste og mest ikoniske sangene han har gjort kjent gjennom en karriere som strekker seg helt fra slutten av 60-tallet fram til i dag.

Bjøro Håland (UTSOLGT) @Sjøboden Live Scene

Organizer DANDUG AS
Venue Sjøboden Live Scene
Bryggegata 6, Mandal, Norge
Date 19. April 2024
Open from 18:00 to 23:55

Bjøro Håland, han ER en av de største country-stjernene!
Bjøro Håland trenger ikke å støtte seg til eller minne om noen. Han er en sanger og en artist som står så til de grader trygt på egen bein, og med så solide egne ferdigheter at han har skapt sin helt egen...

Billett
SOLD OUT
422,00 NOK